Stäng

Nyheter och pressmeddelanden

Filtrera listan genom att klicka på önskad nyhetsform.

Säkrare stegar och bockar

Mot bakgrund av antalet fallolyckor tog Skanska initiativet till ett åtgärdsprogram för att minska antalet olyckor.

Vid sina undersökningar visade det sig att många olyckor berodde på felsteg från bockar och stegar, att stegen glidit iväg eller varit trasig. Därför beslutade man att tillsammans med en rad andra etablerade aktörer i branschen ställa upp tydliga krav på just stegar och bockar, som exempelvis plattformsstorlek och fallskydd.

 

Resultatet blev märkningen BRA ARBETSMILJÖVAL som nu etableras på marknaden för att vägleda dem som ska köpa säkra stegar. Wibe Ladders har flera produkter som är klassade som BRA ARBETSMILJÖVAL.

Läs mer

Säkrare stegar och bockar

Ny utbildning för väderskyddsbyggare

Utbildningskrav för att montera byggnadsställningar har nu kompletterats av utbildningskrav även för dem som monterar väderskydd på ställningarna.

Det har nämligen visat sig att det ofta är två olika företag som gör det och att samordningen varit bristfällig. Numera måste man ta hänsyn till de extra laster och påfrestningar det innebär på ställningen när man monterar väderskydd, t.ex. vid kraftig vind. Skydda erbjuder inte bara skyddsutrustning, utan även rådgivning och en lång rad olika utbildningar, bl.a. i fallskydd.

Läs mer

Stentunga trender

Det händer så mycket på stenfronten just nu, både bland marksten och mursten. Genomgående verkar det vara ljusare sten av lite elegantare sort, gärna med ett naturtroget utseende. Här är några av alla nyheter från två av de största stentillverkarna, Benders och S:t Eriks.

Norsk mursten

Från Benders presenteras en vacker och stabil mursten inför 2017. Den heter Norblock och är en norsk mursten som nu äntligen gör entré även på den svenska marknaden. Det är en stadig mur med 10 graders lutning. Den finns i hugget utförande (Dekorativ) och med slät yta (Mini). Båda är svängbara och går att bygga med både inner- och ytterhörn. Norblock passar lika bra i privat som offentlig miljö. Ocala antik (övre bild) heter en klassiskt formad marksten, framställd med modern teknik. Resultatet är lika vackert som funktionellt. Den är skön att gå på, även barfota en het sommardag, men tål också att man parkerar bilen på den. En marksten för alla tillfällen, med andra ord.

 

Norblock, stadig och vacker, med 10° lutning.

  

Två lyxiga plattor

Från S:t Eriks kommer två lyxiga plattor och en smart mursten. Vision heter en exklusiv trädgårdsplatta med en unik färg-beständighet. Den finns både med slät (40 och 60 mm) och strukturerad (40 mm) yta i tre olika färger. Ytterligare en elegant trädgårdsplatta med många möjligheter är Ravel. Den tillverkas i naturvitt och antracitgrått vilket gör det lätt att kombinera med omgivningen och även mot annan marksten, plattor och murar. Finns i tjocklekarna 60 mm och 80 mm.

 

 

Vision tillverkas med en blästrad yta och får då en naturstensliknande yta.

 

Rubin kan byggas upp till 75 cm som fristående mur.

 

Muren som lyfter

Rubin är S:t Eriks nya dubbelsidiga mur med en knäckt naturstensliknande yta. Med den kan du bygga både låga och höga murar, men också vackert svängda murar som lyfter hela trädgården. Rubin kan byggas både som fristående mur och som stödmur. Blocken är ihåliga och fylls med grus eller betong, beroende på önskad höjd.

 

 Ravel har en borstad yta som skapar ett extra spännande mönster när plattorna läggs åt olika håll.

  

Läs mer

Stentunga trender

Våga vägra vanlig trall

Nästan 90% av allt trallvirke som säljs idag är tryckimpregnerad furu, och det är lätt att förstå med tanke på pris och hållbarhet. Ändå finns det numera en rad andra intressanta alternativ för den som vill ha en annorlunda altan, men inte vill ha tropiska träslag från utrotningshotade regnskogar på sitt samvete. Nedan kan du läsa om några alternativ från Moelven.

 

Furu som värmebehandlas får i och med processen flera bra egenskaper. ThermoWood har ett bra motstånd mot röta och är formstabilt. Risken för sprickor och kupning är minimal. Den karakteristiska bruna färgen har en fin lyster och behålls med ytbehandling. Svanenmärkt.

 

 

För den som vill ha en trall med samma egenskaper som ThermoWood furu och samtidigt vill skapa känslan av ett skeppsdäck, blir ShipDeck det naturliga valet. Springan mellan de specialfrästa trall-brädorna av ThermoWood tätas med en svart dekorlist. ShipDeck lämpar sig bäst under tak.

 

Ask är ett hårt träslag som klarar slitage mycket bra. Ytan är len, i princip kvistren och mycket behaglig att gå på. TermoAsk har värmebehandlats helt utan kemikalier och har därmed ett bra skydd mot röta.  Blir naturligt vackert grått om man lämnar det obehandlat. Ekologiskt.

 

Läs mer

Våga vägra vanlig trall

Olyckor händer inte bara andra

Plötsligt en dag händer det bara, förmodligen när du minst anar det. Det kanske var lite regnigt och halt, och du hade lite extra bråttom. Du halkar till, stegen viker sig eller räcket ger efter... Det är lätt hänt och det händer inte bara andra.

Sammanlagt sker nästan 200 allvarliga fallolyckor varje år i byggbranschen, och givetvis många fler mindre allvarliga olyckor. Men hur undviker man dem? Lösningen är förstås kunskap och försiktighet, och förmågan att förebygga dem.

 

Hårdare krav

Arbetsmiljöverket ställer allt hårdare krav för att förebygga fallrisker, redan vid arbeten på bara två meters höjd. Det handlar om allt ifrån att upprätta arbetsmiljöplaner till säkerhetsutrustning och utbildning. Ett av de företag som erbjuder utbildningar i fallskydd är Skydda. Deras utbildningar tar bland annat upp riskanalys, säkerhetsutrustning och förankringsteknik. Kontakta oss när du vill gå deras utbildningar.

Läs mer

Limträ håller

Limträ är ett hållbart material i alla bemärkelser. Det är vackert, lättbearbetat, miljövänligt och dessutom ett av de starkaste konstruktionsmaterialen som finns i förhållande till sin vikt. Det gör limträ till ett enkelt, praktiskt och spännande material att jobba med, oavsett om det är uterum och gästhus eller ishallar och hotell man bygger. 

Fler upptäcker limträ

Med limträ går det att skapa större spännvidder och smäckrare konstruktioner, tack vare den höga hållfastheten. Så tänker man sig ett uterum med stora glaspartier är limträ perfekt till den bärande stommen. Det har snickare vetat länge och nu har även konstruktörer, arkitekter och byggfirmor börjat upptäcka limträ på allvar. Därför ser vi nu limträ i allt fler sammanhang – från det stora och spektakulära till det mindre och funktionella. Dessutom har limträ unika egenskaper som gör att det är minst lika brandsäkert som till exempel stål och betong. Limträ behåller sin bärförmåga och stabilitet även vid brand, till skillnad från stål.

 

Minskar koldioxidutsläppen  

Limträ är förstås också ett hållbart val sett ur miljöperspektiv, eftersom träd binder koldioxid och är en förnybar råvara. Undersökningar visar faktiskt att klimatpåverkan under byggprocessen är ungefär hälften så stor för en träbyggnad som för motsvarande byggnad i betong.

  

Klimatsmart byggande

Även om vi bygger mycket i trä här i Sverige, så kan vi fortfarande bli mycket bättre på att utnyttja skogens förnybara resurs. Genom att använda mer limträ kan vi kraftigt reducera koldioxidutsläppen och bygga klimatsmart.

 

Starkt och vackert. Med limträ går det att göra smäckrare konstruktioner eftersom det har högre hållfasthet än vanligt konstruktionsvirke. Perfekt när det t.ex. ska vara stora glaspartier till uterummet.

Läs mer

Limträ håller

Papp för riktigt flacka tak

TopTite3° är det passande namnet på en ytpapp för tak ända ner till 3° lutning. Den passar för såväl gamla som nya tak.

Pappen består av en stark och stabil polyesterstomme, men är samtidigt smidig och flexibel även vid låga temperaturer tack vare elastomerasfalt (SBS). Den har självklistrande kanter täckta med en skyddsfolie.

 

Underlaget ska vara fast, av råspont eller plywood. TopTite3° från T-Emballage kan med lätthet även monteras på gammal slät takpapp om den är ren, jämn och torr. Den är dock inte lämplig för tak med invändig avvattning (takbrunnar).

 

Läs mer

Papp för riktigt flacka tak

Tänk framåt

Säkert har många av dina kunder problem med dåliga dräneringar redan idag, och problemen lär inte bli färre. Om man ska tro klimatexperterna, lär skyfall komma allt tätare i framtiden, så det gäller att dränera ordentligt om det ska hålla.

Godkända dräneringsrör

Använd alltid rörsystem som är godkända och NordicPolyMark-märkta för nordiska förhållanden. Röret ska vara styvt och minst 100 mm i diameter för att få en väl fungerande dränering. Det läggs med en lutning om 5 cm på 10 meter och rörets hjässa ska alltid ligga lägre än underkanten på husgrunden.

 

På marknaden förekommer olika typer av fuktspärrar. Ett bra alternativ är T-Spärr från T-Emballage, ett effektivt system som bygger på väl beprövad teknik med en P-märkt och godkänd fuktskyddsmatta. I systemet ingår också en rad tillbehör som gör monteringen enklare. Mattan är tillverkad av HD-polyeten och har en luftspalt på 8 mm. Åldersbeständigheten är minst 50 år.

 

Anslut dagvatten rätt

Tillsynsbrunnen blir högsta punkt på ledningen med lutning till rensbrunnen, så man enkelt kan komma åt att spola systemet. Från rensbrunnen ansluts därefter dagvattnet. Tänk på att inte ansluta dagvatten från t.ex. takytor, källartrappor eller garageinfarter direkt till dräneringssystemet. De bär smuts med sig och ska avledas till ett tätt dagvattensystem. Likaså får inte brunnar med t.ex. vattenlås anslutas eftersom de riskerar att sätta igen systemet.

 

Grus runt röret

Grusbädden och återfyllnadsgruset ska vara tvättad för att ge en stor genomsläpplighet för vatten och eliminera igensättning. Se till att inga stora stenar ligger mot röret som kan skada dräneringsröret över tid.

 

 

Gelias fiberduk är tillverkad av polypropylenfiber som nålfiltats och/eller termiskt bundits till en duk med goda hållfasthets- och dräneringsegenskaper och den uppfyller samtliga krav enligt NorGeoSpec 2002.

Läs mer

Tänk framåt

Varning för dåligt drag efter fönsterbytet

Har du tänkt på vad om händer med ventilationen i huset när du bytt fönster? I gamla hus påverkar det självdraget, precis som tilläggsisoleringen och bytet från oljepanna till bergvärme. Luftomsättningen avstannar, luftfuktigheten ökar och cirkulationen försämras. Visst ska huset vara tätt mot drag, men det måste fortfarande kunna andas.

Självdragshus

Hur kan man då förbättra inomhusklimatet med hjälp av ventilationen? I gamla självdragshus rekommenderas friskluftsventiler i sovrum, vardagsrum och allrum. I bad, tvätt och toalett bör man installera badrumsfläktar. Bäst är att låta fläkten gå på konstant låg fart för att skapa en grundventilation och att den sedan automatiskt varvar upp när det blir fuktigt. Alternativt kan man montera en centralfläkt och ett kanalsystem.

 

70-talshus

Hus byggda från tidigt 70-tal och fram till 80-talet, har ofta en mekanisk ventilation centralt placerad på vind eller i spiskåpa, där luften sugs ut ur huset via bad, tvätt och toalett. Ett vanligt problem är att det saknas friskluftsventiler i sovrum, vardagsrum och allrum. Det får ofta till följd att det upplevs som instängt och fuktigt i våtutrymmena. Lösningen är då inte att öka utsuget, utan i stället att se till att det kommer in luft i huset via friskluftsventiler. Ännu ett sätt att ventilera en bostad på, är via en värmeväxlare, som återvinner värmen i frånluften för att värma upp tilluften.

Läs mer

Varning för dåligt drag efter fönsterbytet

Sommarpimpa fönstret!

Snart blir det så där soligt och varmt igen! Men det finns skydd, både mot sol och insyn. Kom ihåg det när du beställer fönster från Elitfönster nästa gång (givetvis kan alla deras tillbehör komplettera befintliga fönster också!).

Elitfönster har nyligen lanserat sin persienn Plus, som är en utveckling av det klassiska solskyddet. Plusmodellen saknar draglina och har istället förspända linor och steglös manövrering med handtag på underlisten. Det uppfyller alla barnsäkerhetskrav, precis som alla deras solskyddsprodukter. Ett annat alternativ är en TopDown plissé som fungerar både som sol- och insynsskydd. Den kan ställas i valfri position och passar därför extra bra till stora helglasade fönsterpartier. TopDown plisséer ger ett behagligt och mjukt ljus i rummet.

Testvinnande myggnät

Med värmen kommer även myggen, som vill in och stickas! Givetvis har Elitfönster också ett effektivt myggnät som just blivit testvinnare i tidningen Hem och Hyra – till myggens stora förtret.

Läs mer

Sommarpimpa fönstret!

360° Rock

Den bärbara lilla högtalaren AudioCube, ger en större musikupplevelse än man tror med sina högtalare på alla fyra sidor. Den mäter endast 12x12 cm. Basljudet förstärks av ytan som den står på. Koppla upp den mot din smartphone eller surfplatta via bluetooth eller kabel. Laddas full på 3 timmar och ger upp till 12 timmars rock.

Läs mer

360° Rock

Musik istället för buller!

Det här är skyddskåporna som stänger ute bullret och låter dig lyssna på skön musik istället. Work Tunes Pro har inbyggd radio och fler nya finesser, t ex inbyggd antenn, möjlighet att lagra fem stationer, en röst som guidar dig till rätt frekvens och möjligheten att även ansluta din mobil via kabel för att lyssna på spellistor, podcast m m.

Läs mer

Musik istället för buller!

Woody Bygghandel får ny delägare i Hallstavik

Hallstaviks Bygghandel ny delägare i Woody Bygghandel AB.

Från och med den 3 april 2017, är Hallstaviks Bygghandel ny delägare i Woody Bygghandel AB. 

Fritz Jansson Ahlund och Susanne Forsén förvärvar verksamheten i Hallstavik av nuvarande ägare som idag är delägare i Bolist. Fritz har varit anställd hos nuvarande ägare i fem år och hans syster Susanne har lång erfarenhet av annan handelsverksamhet.

- Vi är glada för att Hallstaviks Bygghandel valt att bli delägare i Woody Bygghandel AB och vi är övertygade om att vårt fokus på proffskunden kan hjälpa dem att utveckla sin verksamhet, säger Ulf Ohlsson, etableringsansvarig på Woody Bygghandel AB.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Ulf Ohlsson, Woody Bygghandel AB, 0705 – 38 05 52

Läs mer

Woody Bygghandel får ny delägare i Hallstavik

Bits i färg

Snart slipper du stå där och fumla och kan hitta rätt bits på nolltid. Alla i Edwins nya hållare är nämligen färgkodade. Smart!

Läs mer

Bits i färg

Värmeväst - Nyhet från Makita

Makita lanserar två nya värmevästar som inte bara håller dig varm i kylan utan också ser till att du aldrig drabbas av batteritorsk för mobilen. Inuti finns nämligen en finurlig ficka där du laddar mobilen medan du jobbar. Skillnaden mellan de två västarna är gångtiden.

Läs mer

Värmeväst - Nyhet från Makita

Årets största lilla nyhet

Efter succén med ESSBOX System, lanseras nu ESSBOX Mini. En mindre väska som är kompatibel med samma smarta system och alla skruvförpackningar från ESSVE. Särskilt smidig vid jobb som inte kräver så mycket skruv och infästning. 60% av originalet.

Läs mer

Årets största lilla nyhet

Aktuella kampanjer - Woody Bygghandel

Nu startar Vårbygget 2017! Sol och vårblommor börjar äntligen titta fram och det är dags att tänka över vårens byggprojekt. Fönsterbyte, förvaring eller är det kanske dags att se över takavvattningen? Läs mer om Woodys aktuella kampanjer här, https://www.woody.se/aktuella-kampanjer

Läs mer

Aktuella kampanjer - Woody Bygghandel

Woody Bygghandel värvar toppkraft till ledningen

Marie Thelin, i dag i ledningen för Skånska Byggvaror, har utsetts till ny inköpschef på Woody Bygghandel AB. - Med sin gedigna branscherfarenhet blir Marie Thelin en viktig strategisk förstärkning av vår ledning, säger Fredrik Johanson, VD för Woody Bygghandel.

Marie Thelin, i dag i ledningen för Skånska Byggvaror, har utsetts till ny inköpschef på Woody Bygghandel AB.
- Med sin gedigna branscherfarenhet blir Marie Thelin en viktig strategisk förstärkning av vår ledning, säger Fredrik Johanson, VD för Woody Bygghandel.

En av Marie Thelins viktigaste uppgifter blir att säkerställa att Woody når sina högt ställda mål, med fokus på att utveckla inköpsprocesserna och sortimentsarbetet. Här kommer Maries erfarenhet av e-handel och integrerade flöden att vara av stort värde.

Marie Thelin värvas från konkurrenten Skånska Byggvaror som sedan januari 2016 är en del av Byggmax Group. Där har hon haft flera ledande befattningar, de senaste åren som sourcing- och inköpschef samt sortimentschef. Dessförinnan arbetade Marie Thelin under 13 års tid i olika roller på Saint-Gobain Isover, isoleringsföretaget som många svenskar minns genom det historiska varumärket Gullfiber. Nu tar hon plats i ledningen för Sveriges näst största frivilligkedja inom byggmaterial.

- Jag hoppas och tror att min långa erfarenhet och stora kontaktnät kommer att vara till gagn för alla de lokala handlare som äger Woody, och inte minst för kunderna, säger Marie Thelin.

Marie Thelin är både utbildad byggnadsingenjör och marknadsekonom vilket, enligt Fredrik Johanson, är en i det närmaste idealisk bakgrund för att verkligen kunna förstå kundernas behov.

- Vi är inne i ett intensivt utvecklingsskede där vi flyttar fram våra positioner på flera områden, inte minst inom e-handel. I det arbetet kommer Marie Thelin att spela en viktig roll med sin stora branscherfarenhet och sina goda ledaregenskaper.

Marie Thelin tillträder sin tjänst senast under sommaren 2017.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Fredrik Johanson, VD Woody Bygghandel: 0733-259950

Läs mer

Woody Bygghandel värvar toppkraft till ledningen

Woody Bygghandel startar samarbete med iCell – tillverkaren av miljövänlig isolering

Woody Bygghandel inleder, som första bygghandelskedja i Sverige, ett samarbete med iCell som tillverkar miljövänlig cellulosaisolering.

Woody Bygghandel inleder, som första bygghandelskedja i Sverige, ett samarbete med iCell som tillverkar miljövänlig cellulosaisolering.

Den unika och miljövänliga isoleringen från iCell i Älvdalen produceras främst av returpapper från olästa tidningar vilket i sin tur omvandlas till isolering i lösullsformat och nyheten ”skivor”. iCell är också en av få tillverkare i världen som inte använder borsalt och borsyra för brand, mögel och skadedjursskydd i sina produkter.

Woody Bygghandel satsar stort på miljövänliga byggprodukter och väljer med fördel leverantören iCell som ny avtalspartner.
- iCell passar perfekt inom Woodys miljöprofilering och har ett intressant koncept för våra proffsbyggarkunder, säger Pontus Netinder, Produktchef på Woody Bygghandel.

- Cellulosaisoleringen har flera goda egenskaper, den är bland annat hygroskopisk, vilket innebär att isoleringen tar hand om fuktbalansen på ett betryggade sätt. En annan viktig faktor är materialets ljudabsorptionsförmåga gentemot traditionell isolering – allt för bättre ljuddämpning i exempelvis innerväggar, byggnaden blir helt enkelt sund och trevligare att vistas i, fortsätter Pontus.

Ett flertal delägare inom Woody Bygghandel är redan kunder till iCell, och under våren introduceras isoleringen succesivt för samtliga delägare i kedjan.

iCell var en av utställarna på Woody Bygghandels ”Sydmässa” för byggproffs i Malmö den 10/2 - 2017.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Pontus Netinder, Produktchef Woody Bygghandel, pontus.netinder@woody.se 042-38 05 63

Johan Thorén, Försäljningschef iCell, jt@icell.se 0251-13 01 14

Läs mer

Woody Bygghandel startar samarbete med iCell – tillverkaren av miljövänlig isolering

Hejdes Woody Bygghandel Löddeköpinge, Kävlinge, Landskrona, Svalöv

Det är inte lätt att välja rätt produkter, men vi på Woody hjälper gärna till. Kika gärna på de smarta ”Bra att veta”-filmerna som Hejdes Woody Bygghandel har tagit fram. Du hittar filmerna på https://hejdes.woody.se/filmer eller länken nedan.

Läs mer

Hejdes Woody Bygghandel Löddeköpinge, Kävlinge, Landskrona, Svalöv
Nästa >>