Stäng
- VELUX -

SLÄPP IN LJUSET UPPIFRÅN!

Det är allmänt känt vid det här laget att naturligt ljus får oss människor att må bra. Vi som bor här uppe i Norden behöver ta tillvara på allt ljus vi kan få, särskilt under vinterhalvåret.

Takfönster är ett utomordentligt sätt att släppa in ljuset på, ändå är det många byggare som tvekar inför att montera det. Beror det på ovana eller rädsla för att det inte ska bli riktigt tätt? Vi har frågat specialisten på takfönster, Lars Schönström på VELUX.

Jag arbetade tidigare som snickare innan jag kom till Velux och förstår om man tvekar eller känner sig osäker när man ska montera ett takfönster.

– Många har kanske dåliga erfarenheter av det också. Tidigare var det här mycket krångligare när fler yrkesgrupper var inblandade: snickare, plåtslagare och målare.

 

KOMPLETT SYSTEM

– Allt detta förändrades i och med att VELUX introducerade det kompletta takfönster-systemet 1990. Det inkluderar allt för montaget: fönster, täckplåt, fästkrage och diffspärr m.m. Plötsligt kan en och samma person utföra hela jobbet själv.

 

– Idag kan alla hantverkare vara med på vår heldagsutbildning om takfönstermontage. Den inkluderar även ett praktiskt provmontage och man får en hel del smarta tips och trick. Vi utbildar flera hundra hantverkare varje år, både i Helsingborg och i Stockholm.

 Velux kompletta takfönster

EGEN KONTAKTPERSON

Efter kursen får alla en kontaktperson hos VELUX som man alltid kan kontakta vid behov. Ingen blir lämnad i sticket med ett problem eller en fråga. I vissa fall kan VELUX t.o.m. komma ut på plats om det blir problem. VELUX har också tydliga och lättförståeliga monteringsanvisningar för alla taktyper i Sverige. Följer man dem, så ingår också en montagegaranti på 10 år – ett mycket starkt försäljningsargument för dig som byggare.

 

CERTIFIERAD MONTÖR

– Vi välkomnar också fler att bli certifierade VELUX-montörer. Det blir man efter att ha genomfört både vår grundkurs och den uppföljande halvdagskursen. Efter det följer vi även med ut på ett provmontage. En stor fördel med att vara certifierad montör är att man kommer upp på vår rekommendationslista.

 

VELUX är ett internationellt företag med ursprung här i Norden. Deras produkter är anpassade till våra förhållanden, även vår svenska byggnadsstil. Man har en egen testanläggning där man utsätter både fönster och tillbehör för extrema förhållanden med vind och regn. Varenda liten detalj testas innan den lanseras. Det är också därför man vågar garantera ett lyckat resultat, så länge man följer deras monteringsanvisningar.

 

Certifierade Velux-montorer 

STOR POTENTIAL

Lars ser en fortsatt stor potential för takfönster i Sverige. Här finns massor av hus med potentiell boyta på vinden, om man bara släppte in lite mer dagsljus. En växande marknad är också äldre installationer som nu behöver bytas ut.

 

– Montering av takfönster skiljer sig en hel del mellan olika länder och marknader. I Danmark monterar man t ex dubbelt så många fönster som i Sverige, trots att de är hälften så många. I Sverige är det vanligare i söder än i norr, trots att snömängden inte behöver vara något problem, och i norr behöver man ju verkligen mer ljus på vinterhalvåret.

 

TVEKAR DU FORTFARANDE?

Känner du dig fortfarande osäker på det här med takfönster?

 

Så här blir du av med din tveksamhet:

 • Anmäl dig till VELUX endagskurs i Helsingborg eller Stockholm. Gör det via velux.se.
 • Kontakta VELUX kundsupport på tel 042-20 83 80. Det är duktig och erfaren personal som kan ge dig kompetenta råd i alla lägen.

Se fler artiklar från Velux


 • Antal luft (st) 1
 • Bredd (mm) 550
 • För taklutning (°) 15-90
 • Antal luft (st) 1
 • Bredd (mm) 940
 • För taklutning (°) 15-90
 • Bredd (mm) 550
 • Färg Vit
 • Höjd (mm) 780