Välj anläggning
 
 • Stäng
  - Proffsguiden -

  Lyckas med trägolvet

  Finns det något bättre än ett nytt trägolv? Föreställ dig att du går in i en bostad och möts av ett genomgående trägolv i en snygg nyans med ett tåligt yttre. Känns det bra? Det tror vi nog. Oavsett om det är renovering eller nybygge spelar golvet stor roll och därför är det viktigt att man använder sig av rätt underlag och lägger tid på förarbetet. Att tänka till en extra gång innan du lägger ditt golv är därför A och O i processen.

  8 tips till dig som lägger massiva trägolv 

  1. Acklimatisera brädorna först

  För att slippa torkspringor ska du låta golvbrädorna ligga i rummet i minst 24 timmar, i oöppnad förpackning, innan du sätter igång. Kom ihåg att också lägga buntarna med ströläkt emellan, så att alla buntar tempereras.

  2. Minimera golvknarret

  För att minska stegljud och knarr använder du grålumppapp eller skumplastfolie under golvet. Är det reglat under, så räcker det förstås med remsor på reglarna.

  3. Skruva för golvvärme

  Det går bra att lägga massiva trägolv på golvvärme, men då är det viktigt att golvet skruvas eller limmas så att varje enskild bräda tillåts röra sig.

  4. Anpassa monteringen till underlaget

  På bjälklag och befintliga trägolv rekommenderas att du skruvar fast brädorna. Limma kan du göra i mindre rum med maxbredd på 3–4 meter. Det kan du även göra om underlaget är ett betonggolv, med eller utan golvvärme.

  5. Tänk på expansionen

  När du lägger golv i större rum måste du ge golvet större expansionsmöjligheter, och handlar det om flytande golv så måste du alltid placera en expansionsfog i dörröppningarna.

  6. Behandla golvet först

  Det kan låta som en självklarhet, men kom ihåg att lacka eller olja obehandlat golv innan läggning. Ta inte för mycket, då det finns risk att lacken rinner ner i fogen, stelnar och orsakar skador när brädorna börjar röra på sig.

  7. Välj rätt skruv

  3,9 x 42mm till 14mm brädor och 3,9 x 57 till 20 och 25mm brädor. En skruv per 60 cm. Använd förborrande skruv av god kvalitet, så kan du även skruva hårda ekgolv utan att borra. I ändarna bör du göra det ändå, för att slippa sprickor. 

  8. Lägg golvet på tvärs

  Lägg ditt nya golv på tvärs om du lägger det på ett befintligt trägolv. Vill din kund inte det, så kan du lägga ett mellangolv i kombination med grålumppapp och sedan lägga det längs med.

  Lack, olja eller hårdvaxolja?

  Vilken behandling är bäst på trägolvet och vad är mest tåligt? De frågorna känner du säkert igen från dina kunder. Dessvärre är svaret inte helt enkelt. Golvet ska ju inte bara stå emot slitage, väta och skador. Det ska ju också vara vackert, i kundens ögon.

  Ett lackat golv får visserligen en hård och tålig yta. Lacket lägger sig ovanpå träytan och stelnar där. Den hårda ytan kan spricka om man t ex tappar något. Skadan lagar man inte så lätt själv.

  Ett oljat golv har en känsligare yta och saknar lackets slitstyrka. Oljan tränger däremot ner i träet, dock utan att fylla upp träporerna, vilket gör att smuts och väta kan tränga ner där. Därför kräver oljade golv mer underhåll.

  Ett hårdvaxoljat trägolv är inte heller lika slitstarkt som lack, men tål faktiskt slitage mycket bra och står dessutom mot väta och smuts. Hårdvaxoljan tränger nämligen in även i träporerna och täpper till dem. Golvet blir tätt och bibehåller sin naturliga karaktär, vilket många gillar.

   

  Illustrationerna från Moelven visar att olja tränger ner i träet utan att fylla upp porerna. Lack och vax täpper till dem.