Välj anläggning
 
 • Stäng
  - Proffsguiden -

  Dammigt värre

  När det är tid för renovering eller bygge finns det en stor fiende som inte bara smutsar ner men som också skadar hälsan. Därför är det viktigt att man satsar på bra inplastning av värdefulla föremål och att man klär sig rätt med både andningsskydd och arbetskläder. Tänk på att vissa typer av damm och isolering dessutom kliar!

  Jobba dammfritt!

  Det här med damm på bygget har två sidor. Det ena handlar om att begränsa spridningen så mycket att kunderna inte blir ledsna. Det andra är något mycket viktigare – din egen hälsa! Det är faktiskt så att det dör flera byggare varje år p g a byggdamm och givetvis blir långt fler sjuka och dåliga av dammet. Värst är förstås rivningsarbeten och betongdamm, men även slipdamm är farligt. Bästa skyddet är som alltid att gå till källan och t ex använda dammsugare på maskinerna, men personlig skyddsutrustning är förstås ett måste också när det handlar om dammiga arbeten.

  Vinn kampen mot byggdammet!

  1. Plasta in arbetsplatsen. Det finns mycket effektiva och smidiga system för detta numera.
  2. Sätt dammsugare på maskinerna.
  3. Använd luftrenare på jobbet. Värst är det damm som inte syns.
  4. Dammsug din arbetsplats regelbundet, gärna med en robotdammsugare.
  5. Glöm inte skyddsmasken!

  Stäng in dammet!

  Cover heter ett smidigt och enkelt system för att begränsa dammet till enbart arbetsplatsen. Med det plastar du lätt in det rum eller den del av rummet där du jobbar. Du monterar snabbt upp täckplasten med aluminiumstöttor och tätningslister. Du går själv ut och in genom smidiga blixtlåsdörrar. Och för att inte klampa runt och skapa dammiga fotsteg i hela huset använder du en s k klibbmatta. Garanterat uppskattat av kunderna. 

  Låt roboten göra jobbet

  En vanlig robotdammsugare skulle förmodligen inte bli långlivad på en byggarbetsplats. Därför har Makita nu tagit fram en avancerad variant som klarar tuffare tag, utvecklad för t ex gym, stora kontorsytor, sporthallar, tennishallar, lager, butiker m.m. Den har två uppsamlare (fint resp. grovt damm) på totalt 2,5 liter. Man kan programmera den till att dammsuga enligt ett systematiskt mönster eller helt slumpmässigt och den har en batterikapacitet för en yta på upp till 500 m2. Drifttiden är ca 200 min när den körs på 5,0 ah batterier. Kanske något för dig?